بورس اوراق بهادار تهران در سال 1346 تاسیس شد این سازمان از پانزدهم بهمن ماه آن سال فعالیت خود را با انجام چند معامله بر روی سهام بانك توسعه صنعتی و معدنی آغاز كرد
قیمت فایل فقط 5,000 تومان
بورس به زبان ساده
امروزه بحث توسعه صنعتی كشور سبب افزایش واحدهای تولیدی و خدماتی و صنایع مختلف شده است. بسیاری از این شركتها برای تامین مالی طرحها و پروژههای توسعهای خود به حضور در بازار سرمایه تمایل دارند، از این رو افزایش تعداد سهامداران در كشور را شاهدیم. سهامداران جدید یا با مراجعه به كارگزاران بورس اوراق بهادار به خرید سهام اقدام میكنند و یا از طریق اعطای شركت سهامی به كاركنان، شركتهای تابعه و گروه تعدادی از سهام شركت را مالك میشوند.
با توجه به افزایش هر دو گروه از سهامداران مذكور و از سویی تمایل بسیاری از مردم برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه، آشنایی سهامداران و علاقهمندان به حضور در این بازار با مفاهیم پایهای آن ضروری به نظر میرسد.
در این تحقیق سعی شده است ضمن بیان تاریخچه مختصری از بورس اوراق بهادار تهران، مفاهیمی از قبیل بازار سرمایه، كارگزاران بورس اوراق بهادار، سبد سهام، زمان خرید و فروش سهام، روشهای تجزیه و تحلیل قیمت سهام و ریسك سهام گردآوری شود.
همچنین در انتهای پژوهش بعضی از سایتهای مرتبط با بازار سهام آورده شده است.
تاریخچه بورس اوراق بهادار تهران
بورس اوراق بهادار تهران در سال 1346 تاسیس شد. این سازمان از پانزدهم بهمن ماه آن سال فعالیت خود را با انجام چند معامله بر روی سهام بانك توسعه صنعتی و معدنی آغاز كرد. در پی آن شركت نفت پارس، اوراق قرضه دولتی، اسناد خزانه، اوراق قرضه سازمان گسترش مالكیت صنعتی و اوراق قرضه عباسآباد به بورس تهران راه یافتند. اعطای معافیتهای مالیاتی شركتها و موسسههای پذیرفته شده در بورس، در ایجاد انگیزه برای عرضه سهام آن نقش مهمی داشته است. طی 11 سال فعالیت بورس تا پیش از انقلاب اسلامی در ایران تعداد شركتها و بانكها و شركتهای بیمه پذیرفته شده از 6 بنگاه اقتصادی با 2/6 میلیارد ریال سرمایه در سال 1346 به 105 بنگاه با بیش از 230 میلیارد ریال در سال 57 افزایش یافت. همچنین ارزش مبادلات در بورس از 15 میلیون ریال در سال 1346 به بیش از 150 میلیارد ریال سرمایه در سال 1357 افزایش پیدا كرد. در سالهای پس از انقلاب اسلامی و تا پیش از نخستین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، دگرگونیهای چشمگیری در اقتصاد ملی پدید آمد كه بورس اوراق بهادار تهران را نیز دربرگرفت.
نخستین رویداد، تصویب لایحه قانون اداره امور بانكها در تاریخ 17 خرداد 1358 توسط شورای انقلاب بود كه به موجب آن بانكهای تجاری و تخصصی كشور در قالب 9 بانك شامل 6 بانك تجاری و 3 بانك تخصصی ادغام و ملی شدند. چندی بعد و در پی آن شركتهای بیمه نیز در یكدیگر ادغام شدند و به مالكیت دولتی درآمدند و همچنین تصویب قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران در تیرماه 1358 باعث شد شمار بسیاری از بنگاههای اقتصادی پذیرفته شده در بورس از آن خارج شوند؛ به گونهای كه تعداد آنها از 105 شركت و موسسه اقتصادی در سال 1357 به 56 شركت در پایان سال 1367 كاهش یافت. به این ترتیب طی این سالها بورس و اوراق بهادار دوران فترت خود را آغاز كرد كه تا پایان سال 1367 ادامه یافت.
از سال 1368 در چارچوب برنامه پنج ساله اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تجدید فعالیت بورس اوراق بهادار تهران به عنوان زمینهای برای اجرای سیاست خصوصیسازی مورد توجه قرار گرفت. در هر حال گرایش سیاستگذاریهای كلان اقتصادی به استفاده از سازوكار بورس، افزایش چشمگیر شمار شركتهای پذیرفته شده و افزایش حجم فعالیت بورس تهران را در برداشت كه بر این اساس طی سالهای 1367 تا نیمه اول سال جاری تعداد بنگاههای اقتصادی پذیرفته شده در بورس تهران از 56 شركت به 325 شركت افزایش یافت. شركتهای پذیرفته شده و شركتهای فعال در بورس به دو دسته تقسیم میشوند:
1- شركتهای تولیدی
2- شركتهای سرمایهگذاری (واسطههای مالی)
شركتهای تولیدی معمولاً به تولید كالای خاصی مبادرت میورزند و در گروه صنایع فعال در بورس قرار میگیرند و در سازمان بورس با نام شركت و كد خاص خود، مشخص میشوند اما شركتهای سرمایهگذاری شركتهایی هستند كه به عنوان واسطههای مالی فعالیت میكنند. این گونه شركتها یا فعالیت تولیدی انجام نمیدهند و یا فعالیت آنها به گونهای است كه با كمكهای مالی از طریق خرید سهام شركتهای تولیدی و صنعتی و یا مجموعهای از آنها در تولید و سرمایهگذاری این شركتها موثرند. بر این اساس هم اكنون 19 شركت سرمایهگذاری و 297 شركت تولیدی در بورس مشغول فعالیت هستند. همچنین زمینههای لازم برای حضور شركتهای خدماتی در بورس فراهم شده است .
نقش بازارهای مالی در اقتصاد چیست؟
نقش و مزیت بازارهای مالی در اقتصاد را به طور خلاصه میتوان به صورت زیر بیان كرد:
1- كمك به تبدیل پساندازها به سرمایه متشكل
2- ایجاد بازاری ثانویه برای مبادله اوراق بهادار
3- تعیین قیمت عادلانه اوراق بهادار براساس مكانیزم عرضه و تقاضای بازار
4- نقد كردن اوراق بهادار از طریق سهولت در خرید و فروش اوراق
تعریف موسسات و واسطههای مالی
در بازارها تعدادی اشخاص حقیقی و حقوقی فعالیت میكنند كه واسطههای مالی نام دارند. وظیفه واسطهها تسهیل خرید و فروش در بازارهای مالی است. بانكها، شركتهای سرمایهگذاری و كارگزاران بورس نمونهای از این واسطهها هستند.
موسسات و واسطههای مالی میان عرضهكنندگان و تقاضاكنندگان خدمات و محصولات مالی پلی ایجاد میكنند و به فرایند تبادلات مالی سرعت میبخشند. در واقع كارگزاران بورس در زمره موسسات و واسطههای مالی محسوب میشوند. نقش اساسی موسسات مالی را میتوان به صورت زیر بیان كرد:
1- كمك به یك كاسه كردن پساندازها از طریق جمعآوری وجوه از مردم و تبدیل آن به سرمایههای كلان و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف (كاری كه بانكها به عنوان موسسات مالی میكنند).
2- كمك به عرضه عمومی اوراق بهادار و قبول پذیره نویسی این اوراق برای موسسات تجاری (كاری كه برخی از بانكهای تجاری در ایران انجام میدهند).
3- ارائه خدمات تخصصی مشاورهای در زمینه فرصتها و تهدیدات سرمایهگذاری به موسسات تجاری (فعالیتی كه برخی از كارگزاران و بعضی از شركتهای سرمایهگذاری انجام میدهند).
4- كاهش ریسك با تنوع بخشی (ایجاد پورتفوی) و سرمایهگذاری در زمینههای متفاوت
5- كمك به خرید و فروش اوراق بهادار و تسهیل فرایند معاملات بازار بورس (كاری كه كارگزاران انجام میدهند).
از آنجا كه در این نوشتار سعی در بررسی برخی مفاهیم مربوط به بورس است، در ادامه به تعریف كارگزاران بورس میپردازیم.
جهت دریافت فایل بورس به زبان ساده لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 5,000 تومان
برچسب ها : بورس , اوراق بهادار , بورس اوراق , بورس اوراق بهادار , مقاله بورس به زبان ساده , پژوهش بورس به زبان ساده , تحقیق بورس به زبان ساده , تحقیق , مقاله , پروژه , پژوهش , دانلود تحقیق , دانلود مقاله , دانلود پروژه , دانلود پژوهش